Thursday, October 7, 2010

Tomyam Campur Tumis.




tomyam adalah kegemaran saya! tapi bukan tomyam rebus, okey? tomyam tumis. bermaksud, kita perlu menumis bahan-bahanya terlebih dahulu dengan sedikit minyak. entry ini pun di request oleh orang bujang jugak. tapi macam biasalah, Amnesia... kalau tak diingatkan kompom lupa lagi. nampak rich kan, ramuan nye? puas makan!!! kalau kat kedai tu, berapa ketul sangatlah diorang letak ayam. masak sendiri lagi puas!

Bahan-bahan yang diperlukan untuk semangkuk Tomyam Tumis: (seperti di atas) hidangan untuk 2 org

-dua setengah sudu besar minyak masak.
-sebungkus Tomyam Paste Adabi (bukan kiub ye...kiub tak sedap!)
-semangkuk air rebusan daging/ayam/udang
-sebatang serai ditumbuk kasar
-3-4 helai daun limau purut
-sebiji asam limau
-seafood
-sebiji tomato bersaiz besar dipotong 4
-carrot dipotong kasar
-sebiji bawang merah dihiris kasar
-seulas bawang putih ditumbuk kasar
-beberapa biji cili padi di tumbuk kasar (penggunaan mengikut tahap kepedasan yg anda mahukan)
-fish ball & fish cake (optional)
-cendawan (optional)

Cara-caranya:

panaskan minyak. masukkan sebungkus tomyam paste, serai, cili padi, dan bawang putih. tumis sehingga naik baunya. kemudian, campurkan semangkuk air, dan masukkan bahan-bahan seafood, fish ball, fish cake, dan cendawan. tunggu sehingga sedikit mendidih, masukkan pula bawang merah, carrot, tomato, daun limau purut, perah asam limau, dan garam secukup rasa. siap dihidangkan!

tomyam campur tersebut boleh dimakan dengan nasi, mee, bihun, mahupun kueh teow!

3 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

sedapnyaaa!!

Fie, "asam limau" apa Fie? Akak ni org jawa...terkurang phm la pulak.

fie said...

oh, asam limau tu, makna nye limau yg kecik comel2 tu akak. fie xtau org pgil apa. org penang ckp asam limau je. yg klu pkai laksa kita pkai limau tu.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

ooo thanks Fie.. limau nipis kot.

Related Posts with Thumbnails